WerkZorgCombinatie

Werkstress


Werkstress is stress die is ontstaan door de omstandigheden op het werk.
Het werk kan op twee manieren invloed hebben op het ontstaan van stress.


  1. Eisen aan het werk. Het werk kan zo moeilijk zijn, of onder zo'n hoge tijdsdruk staan dat druk oplevert. Dit is druk van buitenaf. Zie ook onder stress. Je kunt je voorstellen dat emotioneel belastend werk, veel van iemands vaardigheden vergt. Afhankelijk van hoe goed iemand daarmee om kan gaan, kan dat stress opleveren. 
  2. Mogelijkheden binnen het werk. Als je veel mogelijkheden hebt je werktempo te bepalen, of de volgorde waarin je taken doet, kun je de stress voor jezelf verminderen. Omgekeerd geldt dat iemand die geen invloed heeft, zoals bijvoorbeeld een receptioniste die continu telefoontjes moet beantwoorden, veel sneller last heeft van stress.


Omgaan met situaties
Hetzelfde werk is niet voor iedereen even stressvol. D
at komt doordat iedereen weer anders omgaat met situaties.
De interpretatie van een gebeurtenis verschilt vaak al. Ook is er een groot verschil in de manier van hoe mensen omgaan met gebeurtenissen. Een heftige buikpijn leidt bij de één tot de gedachte 'ik zal wel iets verkeerds hebben gegeten', bij de ander 'als ik hard werk, voel ik het vast niet meer', bij een derde 'dat zal wel darmkanker zijn', bij een vierde 'zie je wel, die huisarts heeft me niet goed onderzocht, door zijn schuld zit ik nu weer met buikpijn'.

Hoe je naar de gebeurtenis kijkt, bepaalt ook wat je er bij voelt. In het voorbeeld hierboven is de derde persoon bang, terwijl de vierde kwaad is. En wat je voelt is vervolgens weer van invloed op hoe je handelt.

Managers
Managers hebben relatief vaak last van werkstress. Dat komt vooral door de aard van hun werk. Er worden vaak tegengestelde dingen van hen verwacht; bijvoorbeeld minder kosten, maar ook minder ziekteverzuim en hogere productiviteit. Zij moeten vaak bemiddelen tussen verschillende medewerkers, en hebben een eenzame positie. Dit geldt trouwens ook voor andere soorten werk; leraren en politiemensen hebben ook een werkstress gevoelig beroep.